Zoek je het juiste speelgoed voor je kind gebaseerd op zijn ontwikkelingsniveau? Dan zal deze lijst zeker helpen.

De interesses en vaardigheden van een kind veranderen met de jaren, in het begin zelfs met de weken. Kinderen ontwikkelen zich en om die ontwikkeling te stimuleren zoeken zijn andere bezigheden. Als je hier kan op inspelen met het speelgoed dat je hen geeft, dan help je hen bij het ontwikkelen van de juiste vaardigheden en handelingen.

Baby onder 1 jaar

Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Want nog interessant was de ene week, is het de volgende week al niet meer. Daarom hebben wij aparte artikels geschreven op deze website voor het aankopen van speelgoed  voor kinderen van 1 jaar en minder:

Houten babyspeelgoed

Wat kopen voor een éénjarige?

Peuter van 1 tot 2 jaar

Kinderen worden nu kleine ontdekkingsreizigers. Ze worden gedreven door nieuwsgierigheid en willen alles leren over de wereld. Ze hebben ook ineens de fysieke mogelijkheden (ze kunnen lopen) om meer van die wereld te gaan ontdekken.

Speelgoed dat hen stimuleert om te stappen, klimmen, duwen en rijden zijn nu ideaal. Tegelijkertijd vinden ze het ook geweldig om grote mensen na te doen en te oefenen met de “dingen des levens”.

Peuter van 2 tot 3 jaar

Peuters van deze leeftijd zijn natuurlijk nog altijd even bewegelijk. Springen, lopen, fietsen, dit blijven nog steeds ideale bezigheden. Ze hebben nu echter ook meer handoogcoördinatie en hun motorische vaardigheden worden sterker. Dat wil zeggen dat zij anders gaan spelen met hun speelgoed en hun vaardigheden steeds maar gaan willen oefenen en testen.

Kleuters van 3 tot 6 jaar

Vanaf deze leeftijd gaan kinderen ook actief met de ander beginnen spelen. Ze zijn nu de helden in hun eigen verhaal. Doen-alsof spelletjes zijn het helemaal. Alles wat hun fantasie kan stimuleren is nu meer dan welkom.

Tekenen, kleien en het werken met andere kunstige materialen zijn op deze leeftijd ook erg in trek. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de interesses van elke individueel kind. Sommige kinderen willen niets anders doen dan voetballen en fietsen en buiten spelen, anderen kunnen uren aan de knutseltafel zitten.

Kinderen 6 tot 9 jaar oud

Op deze leeftijd willen kinderen hun geheugen en logische denken ontwikkelen. Gezelschapsspelletjes en klassiek speelgoed, zoals knikkers en vliegers, zijn nu favoriet.

Ze zijn op zoek naar nieuwe informatie, ze vinden wetenschap interessant en zijn gepassioneerd door kunst en magie. Ze hebben nu ook de fysieke mogelijheden om verschillende soorten sport te gaan beoefenen.

Mode accessoires, aankleedfiguren, actiefiguren, alles wat het ontwikkelen van zeer gerichte interesses en vaardigheden kan stimuleren, is nu een ideaal cadeau.

Meer lezen:

http://www.sheknows.com/parenting/articles/5519/an-age-by-age-guide-to-buying-toys/page:2

http://www.parents.com/fun/toys/baby-toys/your-guide-to-age-appropriate-toys/

http://deleukstekinderen.nl/spelen-kinderen-belang-ontwikkeling/

http://www.opvoedadvies.nl/spelen.htm