Herinner je je nog het hobbelpaard op zolder bij grootvader? Of de grote poppenkast die je van je oma kreeg toen je vijf was?

Klassiek speelgoed is speelgoed waar je ouders mee speelden, waar jij mee speelde en waar je kinderen nu ook nog steeds van kunnen genieten. Poppen, poppenwagens, winkeltjes, schommelpaarden… ze doorstaan de tand des tijds en gaan al eeuwen mee.

Veel speelgoed vandaag is duur, schreeuwerig en fel. Ze gaan ook snel stuk en hebben steeds weer nieuwe batterijen nodig. Klassiek speelgoed daagt het kind uit om zelf creatief te zijn en zich uit te leven in fantasieën en verhalen. Het mag dan wel een investering zijn, ze hebben er uren plezier aan en je hoeft niet volgend jaar naar de winkel voor een nieuwe update van de software.

Houten blokken bijvoorbeeld kunnen dan weer een vliegtuig zijn en dan weer een huis. En met je speelt er ook ‘samen’ mee. Elektronisch speelgoed is op zich niet slecht. Kinderen groeien nu eenmaal op in een tijd van technologie en electronica en het is ook belangrijk dat ze die onder de knie krijgen. Maar elektronisch speelgoed is wel vaak gericht op een individueel kind dat op knoppen klikt. Creatief speelgoed gaat uitnodigen tot creativiteit en fantasie. En je speelt ook samen met de anderen.

Ook gezelschapspelen zijn heel erg aangenaam wanneer ze in hout worden gemaakt. Een houten speelbord en houten stukken voelen zeer aangenaam in de hand en bevorderen de gezelligheid. Herinner je nog het tikken van het hout op het speelbord? Veel aangenamer dan het elektronisch gejengel, niet?

Een theesetje of een trein, je kan er elk kind gelukkig mee maken. Daarnaast is houten speelgoed ook vrij van chemicaliën en gifstoffen waardoor het dus ook een gezonder en veiliger alternatief is voor het moderne digitale en plastieken speelgoed. Hout is duurzaam en natuurlijk. Door houten speelgoed te kopen voor je kinderen spaar je het milieu. Je kan daarbij ook op zoek gaan naar producten die geen formaldehyde lijm gebruiken en die zich toeleggen op het gebruiken van natuurlijke verven en lakken.

Houten speelgoed zal altijd aantrekkelijk zijn voor een kind.

Interessant om te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=uMryAdR2gmI

15 Benefits of Wooden Educational Toys for Home Education