Houten speelgoed gaat heel lang mee. Het weerstaat de tand des tijds zonder probleem. Toch moet je het ook onderhouden om het netjes en veilig te houden.

Hier zijn enkele tips om speelgoed te reinigen.

1) Voor een normaal onderhoud, dompel je het houten speelgoed in water met een scheutje allesreiniger. Laat het speelgoed niet te lang in het water liggen want dan neemt het hout het water op. Laat vervolgens alles op en handdoek liggen om te laten drogen.

2) Je kan eventueel ook azijn gebruiken voor het afwassen van houten speelgoed. Vermijd bijtende of agressieve producten. Hout is een natuurproduct en moet dus met zachtheid behandeld worden. Gebruik een zachte spons of doek om hardnekkig vuil weg te wrijven. Houten speelgoed reinigen doe je altijd met de nodige zorg en voorzichtigheid.

3) Zet het nooit in de afwasmachine! Het is nooit goed om houten speelgoed door en door nat te laten worden. In de afwasmachine gebeurt dat wel. Ook de detergenten die gebruikt worden zijn schadelijk.

4) Hout dat niet geschilderd is, kan je ook best voeden. Als je dat niet doet gaat het uitdrogen en barsten. De beste manier om houten speelgoed te hydrateren en te voeden is door het te behandelen met bijenwas  of natuurlijke olie.

Om bijenwas aan te kopen: https://www.beslist.be/products/klussen/r/bijenwas/

5) Net zoals alle hout, kan houten speelgoed aangetast worden door temperatuurverschillen of vocht. Houd houten speelgoed dat niet voor buiten bedoeld is goed droog. Laat het niet ’s nachts buiten liggen want daar kan het niet goed tegen.

6) Check het houden speelgoed regelmatig. Vaak bestaat het speelgoed uit verschillende onderdelen en het blijft alleen leuk om mee te spelen als alle onderdelen samen blijven.
Met de juiste zorg en behandeling blijft het houten speelgoed een plezier over de generaties heen. Vele mensen hebben op hun zolder nog speelgoed staan dat ze nog van een grootmoeder gekregen hebben. Dat is hoe lang ze kunnen meegaan.

Nog meer tips:

http://backtoblocks.com/cleaning-wooden-blocks

http://www.thehippyhomemaker.com/spring-cleaning-your-kids-toys-its-not-as-daunting-as-it-seems/