Word je kind, kleinkind, petekind 1 jaar?  Voor een één-jarige een cadeau kopen is niet altijd even gemakkelijk.

Hier zijn enkele cadeautips!

1) Een kind van één jaar heeft al een hele weg afgelegd. Het heeft leren rechtop zitten, kruipen en misschien ook al lopen. Maar er valt nog veel te leren in de komende jaren. Interessant speelgoed voor deze leeftijd zal dit leerproces ondersteunen en stimuleren. Het is dus belangrijk om je daar op ter richten.

2) Trekken en duwen: om de kracht te ontwikkelen om goed te kunnen lopen, gaat het kind zich oefenen door dingen te duwen en te trekken. Daarom is speelgoed waar hij tegenaan moet duwen of achter zich aan kan trekken zeer aantrekkelijk op deze leeftijd.

3) Vullen en morsen: de oog-hand coördinatie is volop in ontwikkeling nu.  Daarom vinden kinderen van deze leeftijd het heel erg interessant om dingen te vullen. Maar niet alleen het vullen is interessant, ook het weer leegmaken is heel vermakelijk.

4) Sorteren en opstapelen: kinderen van deze leeftijd zijn klaar om te oefenen in het herkennen van kleuren en vormen. Maar ook het gericht stapelen of passen zijn belangrijk voor de ontwikkeling. Blokken in allerlei kleuren en vormen zijn daarom een ideaal cadeau.

5) Schommelen en rijden: of het nu een paard of een moto is, het maakt niet uit. De schommelende beweging helpt het kind om meer lichaamskracht op te bouwen en hij ontwikkelt ook zijn evenwicht. En als het vooruit moet gaan? Dan zijn loopfietsen of autootjes op vier wielen ideaal. Trappen met pedalen kan nog niet, maar er is veel speelgoed dat een goede voorbereiding is voor het fietsen.

6) Een muziekje spelen: of alles wat lawaai maakt. Muziek stimuleert bepaalde delen van de hersenen. Speelgoed waar het kind muziek mee kan maken is nog altijd beter dan speelgoed dat uit zichzelf muziek speelt. Als een kind zelf creatief moet zijn, gaat het zich langer uitgedaagd voelen.

7) Kies speelgoed dat multifunctioneel is en lang meegaat. Kies iets waar kinderen jaren plezier van hebben in plaats van slechts enkele dagen.

8) Je volgt beste de leeftijdsaanduiding op het speelgoed zelf. Je kan wel een uitzondering maken voor speelgoed dat bedoeld is voor kinderen vanaf twee jaar. Het zal misschien nog niet onmiddellijk op de juiste manier gebruikt worden, maar het kind kan er wel ingroeien. De aanduiding ‘van 3 jaar”, betekent dat het kleine onderdelen kan bevatten die ingeslikt kunnen worden. Dus dat kan je best vermijden.

Nog meer inspiratie:

http://www.parents.com/holiday/christmas/gifts/best-gifts-for-one-year-olds/

http://www.popsugar.com/moms/Gift-Guide-1-Year-Olds-25764376#photo-25764376

http://uk.businessinsider.com/best-gifts-for-1-year-olds-2015-2?r=US&IR=T

http://speelgoedinfo.nl/speelgoedregels