Buitenspelen is gezond en goed voor de algemene ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor de ontwikkeling van de fysieke kracht en de coördinatie. Ze worden flexibeler en ontwikkelen hun motoriek.

Kinderen voelen zich ook van nature uit aangetrokken tot de natuur en het buiten spelen. Ze hebben er behoefte aan om te rennen en te springen. Ze willen hun hele lichaam kunnen gebruiken. Ook de frisse lucht doet hen goed.

Schommelen, bijvoorbeeld, geeft kinderen de mogelijkheid om al hun spieren te gebruiken om zich vast te houden en in evenwicht te blijven. Fietsen en skaten daagt hen uit om iets nieuws te proberen. Hierdoor ontwikkelen ze meer zelfvertrouwen en wordt ook hun behoefte om steeds meer van de wereld te verkennen, ingevuld.

Buiten is het ook nooit saai. De natuur voorziet in kleuren en geuren en als je een klein kind regelmatig mee buiten neemt, ontwikkelt het een gevoeligheid voor die schoonheid. Er zijn vogels, verschillende soorten bloemen en bomen, de wind die zacht of hard waait. Ze gebruiken al hun zintuigen, daar waar televisie bijvoorbeeld alleen een beroep doet op gezicht en gehoor.

Neem de kinderen dus regelmatig mee buiten voor en wandeling. Maar geen gewone wandeling, waar het vooral om de kilometers te doen is. Want dat vinden kinderen al snel saai. Neen, vraag de kinderen naar alles wat ze zien, horen en voelen buiten. Moedig ze aan om stil te staan om de gladheid van een steen te voelen. Ga even tot aan de rand van de vijver en zie of je de kikkers kan spotten.

Neem een deken mee en probeer eens uit of die boterhammen met pindakaas buiten anders smaken dan binnen. En wat denk je van iets eenvoudigs als bellen blazen, zodat je kinderen kunnen rennen en lawaai maken?

Meer ideeën:

http://www.earlychildhoodnews.com/earlychildhood/article_view.aspx?ArticleID=275

http://www.hln.be/hln/nl/38/Familie/article/detail/1604360/2014/03/04/10-tips-om-je-kinderen-meer-buiten-te-doen-spelen.dhtml

http://www.mamaenzo.nl/kleuter/spelen/buitenspelen-7-spelletjes
In onze winkel hebben wij ook buitenspeeltuinen in hout. Kom gerust even kijken!